|

Sirija izgradila nuklearni pogon?

Sirija izgradila nuklearni pogon?
0
F
FENA
24.2.2011. u 18:26
3
komentara
0

dijeljenja
Sirija izgradila nuklearni pogon?
Zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je Sirija izgradila tajni nuklearni pogon kod Damaska, objavio je njemački list, a američki institut sugerira da je možda povezano s pogonom koji je Izrael bombardirao 2007. godine.
Bude li potvrđen, izvještaj lista Sueddeutsche Zeitung pojačat će bojazan Zapada da je ta arapska zemlja imala tajni nuklearni program prije izraelskog napada, a mogao bi i osnažiti pritisak UN-ove agencije za nuklearnu energiju.

Institut za nauku i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona navodi da je nepoznato operativno stanje pogona blizu grada Marj as Sultana.

Međutim, sumnja se da je Sirija ispraznila zgrade do sredine 2008. i poduzela sve da prikrije ranije aktivnosti u tome pogonu, navodi se u analizi instituta.

Više od dvije godine Sirija odbija dolazak UN-ovih inspektora u postrojenje koje je Izrael uništio u septembru 2007., a za koje američki obavještajni podaci govore da se radilo o nuklearnom reaktoru sjevernokorejske proizvodnje kojem je svrha proizvodnja goriva za bombe.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...