Podrška Rusiji
444

Sirija i zvanično priznala Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Sirije objavilo je danas informaciju u kojoj se navodi kako ova država priznaje nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Samim tim, Sirija je postala prva država u svijetu koja je priznala nezavisnost proruskih separatističkih teritorija koje se nalazi u regiji Donbas na istoku Ukrajine, a gdje se trenutno vode borbe za nekoliko važnih gradova.

"To je oličenje zajedničke volje i želje za uspostavljanjem odnosa na svim poljima. Sirijska Arapska Republika odlučila je priznati nezavisnost i suverenitet Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk", navodi se u saopćenju ministarstva.

Također, naglašeno je kako će se u narednim danima dogovoriti detalji saradnje.

"Komunicirat ćemo s obje zemlje kako bismo se dogovorili oko okvira za jačanje odnosa, uključujući uspostavljanje diplomatskih odnosa u skladu s utvrđenim pravilima", pojasnili su iz ministarstva.

Sirija i Rusija, tačnije Vladimir Putin i Bashar Al-Assad imaju izuzetno dobre odnose, a pokretanjem ruske invazije na Ukrajinu lider Sirije ponudio je svaku vrstu pomoći u ovom ratu.

Između ostalog, Assad je donio odluku o slanju sirijskih dobrovoljaca na područje Donbasa kako bi se borili na strani ruske vojske, ali za sada nije poznat broj onih koji su se odlučili na ovaj korak.