Svijet
0

Sirija: Assad smijenio guvrenera Hame

FENA
Bashar Assad (Foto: Reuters)
Bashar Assad (Foto: Reuters)
Sirijski predsjednik Bashar Assad smijenio je guvernera važnog grada Hame, nakon što su se stotine hiljada ljudi jučer u tom gradu okupile na dosad najmasovnijim protuvladinim demonstracijama, prenosi Associated Press.

Ovaj potez, kojeg je objavila državna novinska agencija SANA, može se smatrati političkim revanšom Assada koji smatra da je otpušteni guverner Ahmed Abdul-Aziz izgubio kontrolu nad strateški važnim gradom u srcu Sirije. Protuvladini aktivisti ovaj potez vide kao posljednji pokušaj Assada da se riješi slabih karika u svom režimu, ali i kao potencijalnu najavu nove vojne intervencije u ovom gradu.

Jučerašnje okupljanje u Hami, na kojem se prema nekim procjenama okupilo 300.000 ljudi, dalo je novi poticaj prodemokratskom pokretu, što mu je bilo i nužno nakon previranja u opozicijskim redovima prošle sedmice. Osim toga, nakon što su aktivisti posljednjih petnaestak dana sa sirijskom vojskom igrali igru protest pa povlačenje, ovako masovan odaziv je pokazao da ipak nemaju namjeru odustati uprkos pojačanoj represiji.