Svijet
0

Sirija: Tenkovi prodrli u Hamu, najmanje 45 mrtvih civila

FENA
Najmanje 45 civila poginulo je u napadima tenkova sigurnosnih snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji su okupirali centar Hame, rekli su aktivisti u četvrtak. Došlo je do oštre eskalacije vojnog napada koji ima za cilj da zaustavi ustanak.

Reagujući na sve brojnije napade na sirijske gradove, Vijeće sigurnosti UN-a prevazišlo je duboku podjelu unutra vlastitih redova i osudilo Assadove krvave napade na civilne demonstrante. Bila je to prva čvrsta odluka UN-a kada je u pitanju sirijski petomjesečni ustanak za političku slobodu.

Aktivista koji je uspio da napusti opkoljeni grad rekao je za Reuters da je 40 osoba poginulo u pucnjavi mitraljeza i napadima tenkova u okrugu al-Hader sjeverno od rijeke Orontes u srijedu i četvrtak.

Aktivista, koje je kazao da se zove Thaer, izjavio je da je još pet osoba ubijeno uključujući i članove porodice Fakhri i Assad i dvoje djece. Oni su izgubili živote u pokušaja da s autom napuste grad Hamu na autoputu al-Dhahirya.

Sirijske vlasti zabranile su većinu nezavisnih medija, otežavajući potvrdu iskaza svjedoka i zvaničnih izjava.

Stanovnici su ranije rekli da su tenkovi došli do centra Hame nakon što su u srijedu pucali na grad i okupirali glavni trg Orontes, mjesto najvećih protesta protiv Assada, koji je naslijedio svog oca, preminulog predsjednika Hafeza al-Assada 2000. godine.