Svijet
0

Sirija: Asadove snage nastavile bombardirati Homs

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske snage nastavile su bombardirati grad Homs nakon što su arapske zemlje pozvale na slanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) i obećale snažnu podršku opoziciji koja se bori protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Opozicioni aktivisti su izjavili da su meta tenkovske vatre bila dva velika sunitska kvarta Baba Amro na jugu grada i al-Vaer na zapadu. Po njihovim riječima, 23 osobe su ubijene u nedjelju što je izazvalo ulične proteste širom zemlje u znak podrške Homsu.

"Baba Amro je gađan minobacačkim granatama i bombardiran iz pješadijskih borbenih vozila. Ne znamo ima li žrtava jer nema komunikacije s tim područjem", rekao je aktivist Mohamad al-Hasan za Reuters iz Homsa.

Vlasti tvrde da se bore protiv terorista u Homsu i u ostatku većinski sunitske zemlje u kojoj živi 21 milion stanovnika.

Službena novinska agencija je javila da je "teroristička grupa" otela jednog pukovnika u Karabesu, kvartu Homsa, ne navodeći kada se to dogodilo. Također je javila da su snage sigurnosti zaplijenile oružje i eksploziv dok su progonile teroriste u gradu Hami.