Svijet
0

Sirija: Aktivisti pozvali na nove proteste

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktivisti su pozvali Sirijce na nove proteste nakon podnevne molitve u petak kako bi povećali pritisak na predsjednika Bashara al-Assada.

Turska je sopćila da je više od 1.500 Sirijaca prešlo granicu nakon što su sirijski vojnici i tenkovi krenuli u selo Khirbet al-Jouz.

Evropska unija je proširila svoje sankcije Siriji.

Ona je dodala trojicu pripadnika Iranske revolucionarne garde i četvoricu Sirijaca na listu osoba čija su sredstva zamrznuta i kojima su zabranjena putovanja.

Zvanični žurnal EU-a saopćio je da su tri pripadnika Revolucionarne garde sada meta sankcija zbog "davanja opreme i podrške sirijskom režimu na gušenju protesta u toj zemlji".

EU je također sačinila nacrt rezolucije koja osuđuje "neprihvatljivo i šokantno nasilje koje sirijski režim nastavlja da primjenjuje nad vlastitim građanima".

Očekuje se da lideri EU tokom dana usvoje rezoluciju.

Više od 1.300 osoba je poginulo i na hiljade uhapšeno od početka gušenja antivladinih demonstracija u martu u Siriji, tvrde aktivisti.

I ranijih sedmica aktivisti su apelovali na Sirijce da se pridruže protestima nakon podnevne molitve petkom, prenosi BBC.