{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šire se protesti protiv ACTA širom Evrope

S
11.2.2012. u 22:05
0
32
Šire se protesti protiv ACTA širom Evrope
0
Šire se protesti protiv ACTA širom Evrope
Sa današnjih protesta (Foto: AFP)
Nekoliko desetina hiljada demonstranata učestvovalo je danas širom Evrope na mitinzima protiv međunarodnog sporazuma za borbu protiv piraterije na internetu (ACTA) za koji strahuju da će uticati na slobodu za povlačenje filmova i muzike.
Više od 25 000 demonstranata izašlo je danas na ulice njemačkih gradova da maršira protiv ACTA dok se u centralnom dijelu bugarske prijestonice Sofije okupilo 4 000 ljudi.

Više hiljada demonstranata izašlo je danas uprkos snijegu i niskim temperaturama i u ostalim gradovima širom Evrope, uključujući Varšavu, Prag, Bratislavu, Viljnus, Pariz, Brisel i Dablin.

Protivljenje ACTA posebno je snažno i brzo se širi istočnom Evropom.

Na jednom od banera, koji su nosili demonstranti u centralnom dijelu Berlina, gdje je temperatura vazduha bila minus deset stepeni Celzijusovih piše "Stop ACTA!"

Lider stranke Zelenih u Minhenu Tomas Pfejfer rekao je da je neprihvatljivo "žrtvovanje prava na slobodu za autorska prava". U Minhenu je danas protestovalo oko 16 000 ljudi.

Cilj ACTA je smanjenje krađe zaštitnih trgovinskih oznaka i borba protiv onlajn piraterije, ali je dokument izazvao zabrinutost, posebno u istočnoevropskim državama, zbog cenzure i pojačanog praćenja korisnika.

Evropska komisija i 22 članice EU potpisale su 27. januara u Tokiju ACTA. Kipar, Estonija, Njemačka, Holandija i Slovačka jedine su članice EU koje nisu stavile potpis na ceremoniji održanoj u Tokiju.

Sporazum treba da bude ratifikovan u nacionalnim parlamentima članica EU prije nego što stupi na snagu.

Sporazum izaziva negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da ACTA vlastima daje previše ovlaštenja i ide dalje od isto tako kontroverznog američkog zakona "Stop onlajn piratskim aktima" (SOPA).

Sporazum su do sada potpisale SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja.

Protesti zbog ACTA dolaze nekoliko dana nakon koordinisanog protivljenja američkim zakonima iz "Stop onlajn piratskim aktima" (SOPA) i "Protest intelektualne imovine akta" (PIPA). Diskusije o SOPA i PIPA nacrtima u Predstavničkom domu i Senatu su odgođene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: