Peticija za blokadu ACTA-e

S
SRNA
28.2.2012. u 22:08
0
4
Peticija za blokadu ACTA-e
0
Peticija za blokadu ACTA-e
Evropski parlament danas je dobio peticiju koju je potpisalo više od 2,4 miliona ljudi i u kojoj se traži blokada Međunarodnog sporazuma za borbu protiv piraterije na internetu (ACTA).
Lider kampanje Alex Willks rekao je da je ACTA "traljavo izrađena" i da je to "korak unazad za slobode i vrijednosti koje čine srž EU".

EU je tokom protekle sedmice suspendovala ratifikaciju ACTA kako bi od Evropskog suda pravde zatražila da donese odluku o legalnosti zakona.

Od 27 članica EU, 22 su potpisale ACTA, ali tek treba da ih ratifikuju. Među potpisnicima su i SAD, Japan, Australija, Kanada, Južna Koreja i Singapur.

Predsjedavajuća parlamentarnog komiteta za peticije Eminija Mazoni rekla je da za nju "nije neuobičajeno" da dobije dokument koji je potpisao tako veliki broj građana.

Međutim, ona je naglasila da su je lobirale i grupe koje su za ACTA, među kojima je i Međunarodna konfederacija udruženja pisaca i kompozitora.

Komitet za peticije će tokom idućeg mjeseca donijeti odluku da li je peticija prihvatljiva i da li će biti uvrštena u diskusiju o ACTA.

Evropski parlament ne može mijenjati sporazum ali može da glasa za njegovo usvajanje ili odbacivanje.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: