{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra počinje rasprava o ACTA-i

F
FENA
28.2.2012. u 12:38
0
1
Sutra počinje rasprava o ACTA-i
0
Sutra počinje rasprava o ACTA-i
Odbor za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta počet će u srijedu raspravu o međunarodnom sporazumu o zaštiti autorskih prava (ACTA) koji je izazvao velike proteste u svijetu zbog straha da bi mogao ograničiti slobodu interneta, objavio je Evropski parlament.
Parlamentu je, odnosno njegovu Odboru za peticije, poslana peticija protiv tog sporazuma koju je potpisalo 2,4 miliona ljudi. Peticiju je organizirao Avaaz, organizacija koja koristi internet za razne kampanje.

Odbor za peticije trebao bi u roku mjesec do dva dana odlučiti je li ona prihvatljiva ili ne i što bi po tom pitanju trebalo učiniti. Mogao bi pozvati Komisiju da pokrene istragu ili pokrenuti pripremu cjelovitog izvještaja o kojem bi glasao Parlament na plenarnoj sjednici.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) je međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a je u decembru prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Krajem siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.

Više zemalja Evropske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

To nije jasno ni Evropskoj komisiji koja je zbog toga odlučila od Evropskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: