Ruski zvaničnik Kosačov
0

"Sinoćnji napad u Tripoliju je dokaz da NATO ne štiti civile"

FENA
Konstantin Kosačov
Konstantin Kosačov
Šef vanjskopolitičkog odbora Donjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov izjavio je u nedjelju da vazdušni napad NATO-a u Tripoliju, u kome su, prema tvrdnjama libijskih zvaničnika, sinoć poginuli sin i troje unuka libijskog vođe Moammara Gaddafija, predstavlja dokaz da NATO ne štiti civile.

"Ovo je jasan dokaz da antilibijska koaliicija nediskriminatorno upotrebljava silu i sve je više činjenica koje ukazuju na to da je njen cilj da fizički uništi Gaddafija", kazao je Kosačev.

On je, u intervjuu agenciji Interfax, rekao da je vrlo iznenađen šutnjom lidera SAD-a, Francuske i drugih zapadnih zemalja.

"Svi s pravom očekujemo njihovu brzu, iscrpnu i objektivnu procjenu akcija zapadne vojne koalicije", dodao je Kosačov.

Rusija otvoreno kritikuje vojnu intervenciju Zapada u Libiji i u više navrata je izrazila zabrinutost zbog upotrebe sile koju je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Ruski premijer Vladimir Putin kritikovao je zapadne zemlje zbog provođenja zone zabrane letova iznad Libije i rekao da su one prekoračile okvire rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o zaštiti civila.

NATO je demantovao da su na meti sinoćnjeg napada bili Gaddafi i njegova porodica, ali je potvrdio da je bombardovao vojne mete u Tripoliju, dok libijski zvaničnici tvrde da se radilo o pokušaju ubistva Gaddafija, prenosi Reuters.