U bolnici u Milanu
0

Silvio Bersluconi smješten na intenzivnu njegu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja

S. Š.
Silvio Berlusconi, oktobar 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi, oktobar 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi, koji je četiri puta bio premijer Italije, nalazi se na intenzivnoj njezi na kardiološkom odjeljenju u milanskoj bolnici San Raffaele.

Ovaj 86-godišnji milijarder posljednjih godina pati od lošeg zdravstvenog stanja, a sada je i hospitalizovan nakon tek nakon što je prošle sedmice pušten iz bolničke ustanove.

Berlusconijeva stranka Forza Italia dio je desničarske koalicije premijera Giorgia Melonia, iako on nema ulogu u vladi.

Berlusconi, koji se obogatio preko svojih televizijskih kanala prije nego što je ušao u politiku, imao je operaciju srca 2016. godine, a imao je i rak prostate. Više puta je primljen u bolnicu u proteklih nekoliko godina nakon što je obolio od koronavirusa 2020. godine.

Tri izvora iz Berlusconijeve stranke Forca Italia izjavila su da se nalazi na intenzivnoj njezi, a jedan od njih je potvrdio natpise italijanskih medija da se liječi na kardiološkoj jedinici. Drugi izvor je rekao da je situacija "pod kontrolom".

Bolnica San Raffaele nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Berlusconi, koji sjedi u Senatu (gornjem domu) italijanskog parlamenta, izazvao je kontroverzu posljednjih mjeseci svojim kritikama na račun ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dovodeći ga u sukob s Melonijem.

Italijanski sud oslobodio je Berlusconija u februaru zbog optužbi da je plaćao svjedoke da lažu u slučaju maloljetničke prostitucije koji je pratio bivšeg premijera više od decenije.

Berlusconi je optužen da je podmićivao 24 osobe, uglavnom mlade gošće na njegovim takozvanim Bunga Bunga zabavama, u prethodnom suđenju na kojem je optužen da je platio intimni odnos sa 17-godišnjom marokanskom plesačicom iz noćnog kluba.