Karzai dozvolio da napusti zatvor
0

Silovana Afganistanka može birati hoće li se udati za silovatelja

Sarajevo-x.com
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai naredio je oslobađanje žene koja je optužena za preljubu, nakon što ju je rođak silovao. Afganistanski pravosudni organi su se sastali da bi razmotrili slučaj i predloženo je pomilovanje za ženu koja je identifikovana samo kao Gulnaz, radi zaštite identiteta.

Gulnaz je osuđena na 12 godina zbog preljube, nakon što je prijavila policiji da ju je suprugov rođak silovao dvije godine. Njena nevolja dobila je međunarodne dimenzije nakon što su čelnici Evropske Unije zabranili emitovanje dokumentarca koji je snimljen o njoj, zbog toga što prema njihovom mišljenju to ugrožava njenu sigurnost.

Afganistanski ministar pravde Habibullah Ghaleb predstavio je slučaj sudskom vijeću u prisustvu predsjednika Karzaija. Sudsko vijeće se također složilo u pogledu njenog pomilovanja.

Karzai je onda naredio da se objavi dekret o Gulnazinom oslobađanju. Gulnaz odgaja svoju kćerku u zatvoru i pristala je da se uda za svog silovatelja ukoliko je puste kako bi joj kćerka imala status djeteta koje je ''proizvod braka''.

Međutim, glasnogovornik predsjednika Afganistana je rekao da njeno oslobađanje nije uvjetovano udajom za svog napadača. Ministar pravde će se sastati sa Gulnaz i pitati je da li se želi udati za svog napadača, rečeno je tom prilikom. st Sudija koji je odlučivao u njenom slučaju ju je prvobitno optužio, a zatim dodao broj godina zatvora zato što nije dovoljno brzo prijavila silovanje. Silovatelj je u to vrijeme bio oženjen što je otežavajuća okolnost za Gulnaz, prenosi CNN.