U bolnici u Londonu
26

Sijamske bliznakinje razdvojene nakon tri operacije koje su trajale više od 50 sati

Dž. L.
Foto: Great Ormond Street Hospital
Foto: Great Ormond Street Hospital
Dvogodišnje sijamske bliznakinje koje su rođene sa sastavljenim lobanjama i krvnim žilama uspješno su razdvojene nakon tri operacije u londonskoj bolnici.

Operacija Safi i Marwa Ullah iz Charsadde u Pakistanu održana je u Great Ormond Streetu u onome, a ljekari su je opisali kao dugo i složeno putovanje.

Uz tri glavne operacije, bliznakinje su imale još nekoliko manjih zahvata, a sveukupno je sve trajalo više od 50 sati te okupilo stotinu članova medicinskog osoblja.

Sijamske bliznakinje, čiji je otac umro, otpuštene su 1. jula iz bolnice, a sada žive s majkom i djedom koji su se preselili u London.

One sada imaju svakodnevne psihoterapije kao dio njihovog oporavka.

Foto: Great Ormond Street Hospital
Foto: Great Ormond Street Hospital

Njihova majka, 34-godišnja Zainab Bibi, kaže kako svu zahvalnost duguje londonskoj bolnici i ljekarima koji su dali sve od sebe da spase njene djevojčice.

"Iznimno smo uzbuđeni zbog naše budućnosti i odrastanja koje je pred nama", kazala je Bibi.

Djevojčice Safi i Marwa, koje su rođene na carski rez, imale su spojene lobanje i krvne žile.

Njihova operacija započela je u oktobru prošle godine kada su djevojčice napunile 19 mjeseci i napokon su razdvojene u februaru ove godine.

Stručnjaci su koristili virtualnu stvarnost kako bi stvorili tačnu repliku anatomije djevojčica te vizualizirali složenu strukturu njihovih lobanja. Također su uz pomoć 3D printanja kreirali plastične modele ovih struktura na koijima su provodili vježbe prije glavne operacije.

Tokom operacija ljekari su prvo rastavljali njihove krvne žile te umetali plastične u njihove lobanje kako bi razdvojili njihove mozgove.

Finalna operacija uključila je kreiranje novih lobanja uz korištenje vlastitih kostiju obje djevojčice. Hirurzi su također koristili ekspandere tkiva kako bi osigurali da se vlastita koža djevojčica proteže preko svake od njihovih glava.