{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju

Klix.ba
18.5.2015. u 14:42
0
62
Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju
0
Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju
Šiitska vojska (Foto: EPA)
Dan nakon što su snage IDIL-a zauzele irački grad Ramadi, šiitska vojska je započela okupljanje i pripremanje vojske za kontranapad.
Iračka državna televizija je javila da kolone tenkova i drugih vojnih vozila ulaze u vojni kamp al-Habbaniyah. Iračka vlada je zatražila pomoć od vojske koju podržava Iran nakon što je vojska preusmjerena u nedjelju.

U Ramadiju, koji je udaljen 112 km zapadno od Bagdada, poginulo je blizu 500 ljudi. Šiitske snage u Hagganiyji, koja je udaljena 20 km od Ramadija, sada su u stanju pripravnosti. Vijećnik provincije Anbar Sabah Karhout je rekao da je u Anbar stiglo 3.000 šiitskih boraca kako bi učestvovali u oslobađanju Ramadija.

Pad Ramadija je bio katastrofa za iračku vojsku i vladu, a posebno za premijera Haidera al-Abadija.

Nakon oslobađanja Tikrita u martu, Al-Abadi je najavio da će osloboditi i provinciju Anbar te je otputovao u Ramadi. Nakon što se situacija u gradu pogoršala, on je rekao da neće dozvoliti pad grada, ali se to ipak dogodilo.

Sada premijer i većinsko sunitsko vijeće moraju uraditi ono što ne žele, a to je da zatraže pomoć od šiitske vojske kojoj podršku pruža Iran. Upravo je ta vojska bila ključna za oslobođenje Tikrita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: