{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju

18.5.2015. u 14:42
0
62
Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju
0
Šiitska vojska priprema kontranapad na IDIL u Ramadiju
Šiitska vojska (Foto: EPA)
Dan nakon što su snage IDIL-a zauzele irački grad Ramadi, šiitska vojska je započela okupljanje i pripremanje vojske za kontranapad.
Iračka državna televizija je javila da kolone tenkova i drugih vojnih vozila ulaze u vojni kamp al-Habbaniyah. Iračka vlada je zatražila pomoć od vojske koju podržava Iran nakon što je vojska preusmjerena u nedjelju.

U Ramadiju, koji je udaljen 112 km zapadno od Bagdada, poginulo je blizu 500 ljudi. Šiitske snage u Hagganiyji, koja je udaljena 20 km od Ramadija, sada su u stanju pripravnosti. Vijećnik provincije Anbar Sabah Karhout je rekao da je u Anbar stiglo 3.000 šiitskih boraca kako bi učestvovali u oslobađanju Ramadija.

Pad Ramadija je bio katastrofa za iračku vojsku i vladu, a posebno za premijera Haidera al-Abadija.

Nakon oslobađanja Tikrita u martu, Al-Abadi je najavio da će osloboditi i provinciju Anbar te je otputovao u Ramadi. Nakon što se situacija u gradu pogoršala, on je rekao da neće dozvoliti pad grada, ali se to ipak dogodilo.

Sada premijer i većinsko sunitsko vijeće moraju uraditi ono što ne žele, a to je da zatraže pomoć od šiitske vojske kojoj podršku pruža Iran. Upravo je ta vojska bila ključna za oslobođenje Tikrita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: