{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iračka pokrajina Anbar na rubu propasti

F
17.5.2015. u 18:02
0
43
Iračka pokrajina Anbar na rubu propasti
0
Iračka pokrajina Anbar na rubu propasti
Foto: EPA
Pripadnici Islamske države osvojili su jedno od posljednjih preostalih naselja koja su pod kontrolom vladinih snaga u iračkom gradu Ramadiju u nedjelju i opkolili su ključnu vojnu bazu na rubu pokrajinske prijestolnice, saopćili su sigurnosni izvori.
Militanti su zauzeli veći dio Ramadija u petak i postavili su svoju zastavu na sjedište lokalne vlade u centru grada, ali kontingent iračkih specijalnih snaga još uvijek drži pod kontrolom naselje Malab.

Te snage su se povukle u nedjelju na područje istočno od grada nakon što su pretrpjele velike gubitke zbog čega je Ramadi na rubu da padne u ruke Islamske države.

Ovo bi bio prvi veći urbani centar koji bi pobunjenici zauzeli u Iraku otkako su sigurnosne snage i paravojne grupe započele operacije otpora prošle godine.

Član pokrajinskog vijeća Anbara Athal Fahdavi opisao je situaciju u Ramadiju kao "potpuni haos" i izjavio je da su lokalni zvaničnici glasali u korist slanja šiitskih paravojnih snaga u ovo većinski sunitsko područje.

Šiitske paravojne snage igrale su ključnu ulogu u pružanju otpora Islamskoj državi u drugim dijelovima Iraka, ali su držani po strani u borbi za Anbar iz straha od sektaškog nasilja.

Militanti se približavaju Operativnoj komandi Anbara na zapadu, a vojni oficiri unutar baze kažu da je prekasno da se šalje pojačanje i mole za pomoć iračkog premijera Hajdera el-Abadija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: