Japanski premijer
5

Shinzo Abe: Ne smijemo odustati od diplomatskih napora bez obzira na prijetnje Sjeverne Koreje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je Sjevernu Koreju da se suzdrži od poduzimanja novih provokativnih akcija, kršenja UN-ovih rezolucija te da odustane od razvoja nuklearnog oružja.

Napetosti na Korejskom poluotoku eskalirale su nakon što se američki predsjednik Donald Trump upustio u oštru retoriku sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom koji je odbio opomene Kine i nastavio nuklearne pokuse.

Abe je naglasio da su diplomatski napori za ublažavanje napetosti u vezi sa Sjevernom Korejom neophodni, bez obzira na najnovije vojno "pokazivanje mišića" Pjongjanga.

"Važno je održavanje mira kroz diplomatske napore", naglasio je Abe, dodavši da je dijalog radi dijaloga besmislen, nego da moraju izvrši pritisak na Sjevernu Koreju, tako što bi odgovorili na pozive za dijalog.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u nedjelju no odmah se rasprsnuo, reklo je američko zapovjedništvo za Tihi okean.

Abe je parlamentu rekao da će razmijeniti stavove o Sjevernoj Koreji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prilikom susreta na summitu kasnije ovog mjeseca.