IDIL-ova mlada
170

Shamima Begum želi se vratiti u Veliku Britaniju: Ne žalim što sam otišla u Siriju

Klix.ba
Begum, koja je rođena u istočnom Londonu, dospjela je na naslovne strane medija 2015. godine kada je sa svojim kolegicama Kadizom Sultana(16) i Amirom Abase (15) iz londonskog aerodroma Gatwick pobegla u Tursku. Djevojke su roditeljima samo taj dan rekle kako izlaze napolje.

Nakon što je Begum (15) dospjela u Raku, za samo tri sedmice udala se za jednog IDIL-ovog borca.

"Život u Raki bio je normalan. Da, bilo je bombardovanja i sličnih stvari, a kad sam prvi put vidjela odrubljenu glavu u smeću nisam se uopšte uznemirila. Pa bila je to glava zarobljenika s bojišta, neprijatelja islama", rekla je za Times.

Shamima sada ima 19 godina. Iako joj je u kalifatu bilo teško još uvijek tvrdi da joj nije žao što se pridružila borbi. Kaže kako je bilo mnogo korupcije i ugnjetavanja, a kada su joj zbog bolesti i gladi umrli jednogodišnja kćerka te tromjesečni sin, odlučila je da pobjegne.

"Ne žalim što sam otišla u Siriju, sve to me je učinilo jačom osobom. Udala sam se, rodila djecu. Poslije su stvari postale teške. Sada se samo želim vratiti kući. Učinit ću sve što treba", rekla je nesretna žena.

Begum je iz Velike Britanije pobjegla 2015. godine i tvrdi da nikada nije učinila ništa loše. Navodi da se nada da će je zbog djeteta pustiti da se vrati.

"Kada sam došla u Siriju, ove četiri godine bila sam domaćica i ništa više. Nikada nisam učinila ništa loše, nikada nisam propagirala nasilje i rat. Nikada nisam poticala ljude da dođu u Siriju", kazala je Begum.

Kada je dala ovaj intervju Begum je bila u devetom mjesecu trudnoće, danas se porodila što je potvrdio njen porodični advokat.

"Njena porodica je obaviještena da se Begum porodila. Ona i beba su dobrog zdravlja. Iako nismo imali direktan kontakt s njom, nadamo se da ćemo uskoro uspostaviti komunikaciju. Rodila je sina", rekao je advokat njene porodice Tasnime Akunje.

Očekuje povratak kući

Njena porodica očajnički moli da se ovoj 19-godišnjakinji pomogne da se vrati u Veliku Britaniju. Povratak Britanaca koji su svojom voljom pobjegli na teritoriju pod kontrolom IDIL-a noćna je mora za britanske vlasti. Za one koji su bili teroristi i borili se u Siriji stvar je jasna, službeni London nikako ne želi da se oni vrate.

Protuteroristički odjel Scotland Yarda, kao i obavještajne agencije MI5 i MI6, istražit će je li Shamima Begum prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a Ministarstvo vanjskih poslova još razmišlja hoće li joj pomoći da izađe iz izbjegličkog kampa u Siriji u kojoj su je pronašli novinari Timesa.

"Nadamo se da će nam britanska vlada pomoći da je dovedemo kući, gdje pripada", rekla je njena najstarija sestra Ranu.

Na kraju će konačnu odluku o mogućnosti njenog povratka donijeti ministar unutarnjih poslova.

Podrazumijeva se da će se ukoliko se vrati u Britaniju, Begum suočiti s raznim sudskim postupcima, te da će biti optužena za terorizam. Međutim njena porodica želi spasiti makar dječaka.