{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Shakdam: Francuska bi se trebala udružiti sa Rusijom u borbi protiv IDIL-a

15.11.2015. u 08:24
19
60
Shakdam: Francuska bi se trebala udružiti sa Rusijom u borbi protiv IDIL-a
19
Shakdam: Francuska bi se trebala udružiti sa Rusijom u borbi protiv IDIL-a
Ilustracija (Foto: EPA)
Teroristi koriste strategiju "zavadi pa vladaj" kako bi utjecao na muslimanske zajednice u Francuskoj koje uspješno sarađuju sa vlastima, smatra politička analitičarka Catherine Shakdam.
Ona smatra kako ujedinjeni antiteroristički front može riješiti problem gdje teroristi pokušavaju antagonizirati Zapad i islamski svijet.

"Pariz je postao meta upravo zato što Francuska ima najveću muslimansku manjinu u Evropi. Mislim da teroristi zapravo žele da naprave razdor između Francuske i muslimana. Oni žele da se muslimani u Francuskoj osjećaju kao stranci, a da se islam tretira kao strana religija", smatra Shakdam, stručnjak za Bliski istok sa posebnim fokusom na terorističke grupe.

Ona smatra da se Francuska mora osloboditi svih negativnih komentara prema muslimanskoj zajednici koju Islamska država (IDIL) svakodnevno bombarduje svojom propagandom.

"Mislim da svi znamo gdje vodi marginalizacija i kako se mladi zbog toga uvezuju sa radikalima koji ih mogu zavesti riječima terora. Islamska država na taj način regrutuje nove ljude, 'hraneći' ih sjemenkama straha, neznanja i rasizma", objasnila je Shakdam.

Analitičarka smatra da postoji veliki bezdan između onoga što francuske vlasti govore da će učiniti i onoga što one stvarno čine, a u kontekstu prave borbe protiv IDIL-a.

"Francuska bi se trebala ujediniti sa Rusijom kako bi se zajedno borile protiv Islamske države u Siriji", zaključila je Shakdam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: