BiH
18

Hadžović: Pod hitno spriječiti rat na društvenim mrežama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Napadi u Parizu obistinila su najgora predviđanja obavještajnih službi i analitičara koji su tvrdili da je napad na Charlie Hebdo početak terorizma na prostoru Evrope koji mediji najbolje opisuju kao početak rata ocijenio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović.

Tvrdi da rat protiv Islamske države koji ne poznaje granice i poprima sve veće dimenzije traži cjelokupni odgovor društva i društava, a ne samo sigurnosnih i državnih struktura.

"Ono što posebno zabrinjava, to je da su počinioci, po postojećim informacijama, uglavnom državljani Francuske u drugoj ili trećoj generaciji. Naravno, teroristički napadi u Parizu imat će i posljedice prema imigrantima, ali je po mojem sudu ključni problem odnos s tim otuđenim državljanima i grupacijama unutar same države. Dodatno zabrinjava i što se ova teroristička akcija na društvenim mrežama glorifikuje", ocijenio je Hadžović.

Smatra da taj rat na socijalnim mrežama za sada dobijaju ekstremističke snage, naročito u smislu novačenja novih pristalica.

"Kada se mislilo da će se uključivanjem Rusije uspješno suzbiti opasnost koja prijeti od takozvane islamske države i Al Kaide, da će se suzbiti ekstremističke snage koje djeluju na području Sirije i Iraka, vratio se bumerang i to u jednoj zemlji koja je nakon Charlie Hebdoa mnogo napora posvetila borbi protiv terorizma, unapređenju sigurnosnih struktura. Sada Francuska zatvara granice, angažirana je i vojska, ali, nažalost, to ne daje rezultata", istakao je Hadžović.

Na pitanje šta je to šta treba uraditi cjelokupno društvo, Hadžović odgovara da takve analize na dugoročnom planu već postoje, a u osnovnom fokusu je edukacija, mnogo predaniji rad s otuđenim grupacijama.

"Jedan od puteva jeste i mnogo veće uključivanje građana na lokalnom nivou, da prijavljuju šta se dešava u njihovom neposrednom okruženju. Postojeći sigurnosni aparat ne može se izboriti bez kvalitetnih informacija. Dakle, dugoročni procesi edukacije i kvalitetniji protok informacija je, po mojem sudu, način kako da se preduprijede napadi poput onog u Zvorniku, koji se mogao spriječiti", ustvrdio je Hadžović.

Generalni sekretar CSS-a smatra da se pod hitno mora iznaći način kako da se spriječi rat na društvenim mrežama na koji institucije ne uspijevaju da daju adekvatne odgovore.

"Moramo se prilagoditi digitalnom dobu jer taj govor mržnje svakako će izazvati i već izaziva ogorčenje i antagonizam i ne vodi ka potrebnom miru. Vrlo je bitno da francuske vlasti, koliko god mogu, utiču na građane da mirno i hladne glave pristupe problemu kako bi se smanjile štete po već dobro fragilno francusko društvo", rekao je na kraju razgovora Hadžović za Fenu.