Svijet
0

Seul: Ronioci naišli na kabinu punu tijela koja plutaju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ronioci koji tragaju za nestalim učenicima nakon potonuća južnokorejskog trajekta naišli su na prostoriju potopljenog broda u kojoj plutaju tijela, javlja CNN.

Međutim, oni se suočavaju s nizom poteškoća u naporima da tijela izvuku iz olupine broda. Prema izveštaju CNN-a, pronađeno je 48 učenica, na čijim tijelima su pojasevi za spasavanje, u prostoriji čiji je kapacitet 30 osoba. Pretpostavlja se da su one jurnule u tu prostoriju kada su vidjele da brod tone njeverovatnom brzinom.

Do sada je potvrđen broj žrtava 162, dok se 140 osoba i dalje vode kao nestali, a veruje se da su njihova tijela ostala zarobljena u trajektu koji se prevrnuo zbog još uvek nerazjašnjenih okolnosti.

Podsjetimo, u trenutku kada se trajekt "Sevol" 16. aprila prevrnuo, pod još uvijek nejasnim okolnostima, a potom i potonuo, na njemu se nalazilo 476 osoba, od kojih 325 učenika srednje škole u Ansanu nedaleko od Seula. Trajket je potonuo kada je skrenuo, a voda ga je potpuno progutala za svega par sati. Ko nije poslušao kapetana i iskočio iz broda spasao se.

Prema posljednjim podacima ovu strašnu nesreću preživjelo je nešto više od 160 ljudi, dok se ostali vode kao nestali ili su njihova tijela u međuvremenu pronađena.

Zbok pogubnih odluka da se brod ne napušta i naređenja da svi ostanu na mjestima, uhapšen je kapetan broda i još 11 članova posade, prenosi B92.