Svijet
0

Seul prihvatio pregovore o spajanju razdvojenih porodica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Seul je prihvatio otvaranje pregovora s Pyongyangom o spajanju porodica koje su razdvojene od Korejskog rata, saopćilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, dan nakon uspostavljanja prvog kontakta između dviju zemalja poslije nekoliko mjeseci.

"Uradili smo dio našeg sporazuma s Crvenim križem o održavanju pregovora, jer je važno i za Sjever i za Jug da razgovaraju kako bi se riješila humanitarna pitanja", izjavio je glasnogovornik ministarstva Lee Jong-joo na novinskoj konferenciji.

Pyonyanjg je predložio 10. januara i 1. februara razgovore pod okriljem Crvenog križa koji su se odnosili na spajanje porodica razdvojenih ratom vođenim od 1950. do 1953. godine, pojasnio je glasnogovornik.

Ovo je bio dodatni znak ublažavanja napetosti koje su dostigle vrhunac nakon što je Pyongyang 23. novembra bombardirao jedan južnokerejski otok. Tada su poginula četiri Južnokorejca.

Prvi susret visokih vojnih dužnosnika dviju zemalja započeo je u utorak u jednom pograničnom selu. Iako je bilo predviđeno da traje samo jedan dan, sastanak je nastavljen u srijedu.