Lee Myung-bak
0

"Seul je otvoren za dijalog sa Pyongyangom"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je danas da je otvoren za dijalog sa Sjeverom, ali je upozorio Pyongyang da će eventualna vojna agresija naići na snažan odgovor.

Lee je u televizijskom obraćanju naciji povodom Nove godine rekao da Sjever mora da pokaže da je ozbiljan u vezi sa dijalogom, dodajući da je Seul spreman da ponudi ekonomsku pomoć.

"Želim da podsjetim Sjever da je put miru još uvijek otvoren, vrata dijaloga su otvorena", rekao je Lee, dodajući da Seul neće dozvoliti Sjevernoj Koreji da uzme ni pedalje njene teritorije.

Tenzije između dvije Koreje naglo su porasle nakon što je Sjever granatirao ostrvo u blizini sporne granice na moru u novembru, kada su poginule četiri osobe.

U martu je Južna Koreja optužila  Pyongyang za torpediranje jednog od njenih brodova kada je ubijeno 46 mornara, što je Sjever demantovao.

Južna Koreja prethodno je odbila pozive Sjevera na razgovore, rekavši da tome moraju da prethode djela kojima će pokazati da je ozbiljna da se odrekne nasilja i da sjedne za pregovarački sto.

Sjeverna Koreja saopštila je da je spremna da se vrati šestopartitnim pregovorima o nuklearnom razoružanju, koji su u zastoju već više od dvije godine, nakon što je Pyongyang odbacio mogućnost inspekcije njenih nuklearnih postrojenja.
Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Bosworth posjetiće sutra Seul, gdje će razgovarati o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštio je Stade Department.

On će nakon toga posjetiti Kinu i Japan ove sedmice za dalje konsultacije u vezi sa Sjevernom Korejom.