Incident u Francuskoj
0

Šestorici učenika sudi se za ubistvo profesora zbog karikatura poslanika Muhameda

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šestorici tinejdžera će se u ponedjeljak u Parizu suditi zbog njihove uloge u odrubljivanju glave učitelju Samuelu Patyju.

Nastavnik historije i geografije izboden je nožem, a zatim odrubljen u blizini svoje srednje škole u pariskom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine.

Policija je ubila njegovog napadača, 18-godišnjeg čečenskog izbjeglicu Abdulaha Anzorova, na mjestu događaja.

Pet adolescenata kojima se sudi, a koji su u vrijeme ubistva imali 14 ili 15 godina, bit će suđeno iza zatvorenih vrata na sudu za maloljetnike zbog zločinačke zavjere s namjerom izazivanja nasilja.

Tokom ispitivanja tinejdžeri su se zakleli da su mislili da će učitelj Paty biti prozvan na društvenim mrežama ili ponižen, ali da nisu ni pomišljali da će to ići tako daleko do ubistva.

Prijeti im dvije i po godine zatvora. Suđenje će trajati do 8. decembra.

Anzorov je ubio učitelja Paty-ja nakon što su se na društvenim mrežama proširile poruke da je učitelj svom razredu pokazao karikature poslanikaMuhameda iz satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Paty je zapravo koristio časopis kao dio etičkog časa s ciljem rasprave o zakonima o slobodi govora u Francuskoj, gdje je bogohuljenje legalno, a crtani filmovi koji ismijavaju vjerske ličnosti imaju dugu istoriju.

Njegovo ubistvo dogodilo se samo nekoliko sedmica nakon što je Charlie Hebdo ponovo objavio karikature poslanika.

Zapravo, podsjećamo i na prvi tragični događaj kada je ovaj časopis prvi put objavio karikature poslanika Muhameda, odnosno kada su naoružani napadači upali u redakciju ovog časopisa i u napadu ubili 12, a ranili 11 osoba zbog objavljenih karikatura na račun poslanika, što je za njih bilo uvredljivo i nedopustivo. Tragičan događaj se odigrao 2015. godine.

Svjedoci su rekli da su tada čuli napadače kako na arapskom uzvikuju "Osvetili smo proroka Muhameda" i "Bog je veliki".