Na Floridi i u Pakistanu
0

Šestorica optužena zbog pružanja pomoći talibanima

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Šest osoba u američkoj državi Florida i u Pakistanu optuženo je za pružanje finansijske i materijalne pomoći terorističkoj grupi Pakistanski talibani, rekli su zvaničnici.

Oni se terete za zavjeru i planiranje "ubistava, sakaćenja i otmice lica u inostranstvu, kao i za pružanje materijalne podrške grupi Pakistanski talibani".

Tužilaštvo i lokalni agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) najavili su optužnicu protiv lica pakistanskog porijekla u vrijeme pogoršanih odnosa SAD sa Pakistanom nakon akcije američkih specijalaca kada je ubijen vođa Al-Qaide Osama bin Laden.

Trojica od optuženih su američki državljani i oni su uhapšeni u južnoj Floridi i Los Angelesu. Među njima su dva imama iz džamija na Floridi.

Druga trojica optuženih žive u Pakistanu i još uvijek su na slobodi.

U međuvremenu, pakistanski parlament zatražio je reviziju odnosa sa SAD nakon akcije u kojoj je ubijen vođa terorističke grupe Al -Qaide Osama bin Laden početkom maja.

Ocjena poslanika u Islamabadu je da američka operacija u Abotabadu, kada je ubijen Bin Laden, predstavlja kršenje suvereniteta Pakistana.
Tokom višesatne sjednice oba doma parlamenta, na kojoj se razgovaralo o američkoj operaciji, poslanici su zatražili nezavisnu istragu cijelog događaja, prenosi BBC.

Oni su jednoglasno usvojili rezoluciju u kojoj se traži zabrana prolaska konvoja NATO snaga ukoliko SAD ne prekinu sa napadima bespilotnim letjelicama.