Ohio
0

VIDEO / Šestogodišnjakinja na listi potencijalnih terorista

Sarajevo-x.com
Alyssa Thomas
Alyssa Thomas
Otac šestogodišnje djevojčice iz savezne američke države Ohio, Alysse Thomas, koju je američka vlada stavila na listu mogućih terorista, kaže kako je najgora stvar koju je ona ikad uradila to što je bila zločesta prema svojoj sestri.

Doktor Santhosh Thomas iz Westlakea kaže da to nije dovoljno da se njegova kćerka stavi na listu osumnjičenih za terorizam i da joj se zabrani let avionom.

"Možda je prijetila svojoj sestri, ali ne vjerujem da je to dovoljno da se aktivira Unutrašnja sigurnost", rekao je Thomas za CNN.

Kada je njegova porodica pokušala kupiti avionske karte za putovanje iz Clevelanda za Minneapolis rečeno mu je da je djevojčica na spornoj listi.

Tada im je dozvoljeno da lete avionom, ali su im vlasti rekle da treba da se obrate Američkom odjelu za unutrašnju sigurnost da riješe ovaj problem. Porodica je kasnije primila pismo adresirano na šestogodišnju Alyssu, u kojem piše da se u njenom životu neće ništa značajno promijeniti.

Federalne vlasti su rekle da takva lista postoji, ali pošto je ona stvar nacionalne sigurnosti, ne žele komentirati čija se imena na njoj nalaze ni zašto.

"Ova lista je važna za sigurnost jer se osobama za koje se sumnja da imaju veze s terorizmom zabranjuje letenje avionom", rekao je glasnogovornik Administracije za sigurnost transporta.

"Ona je putovala avionom s nama otkako je napunila dva mjeseca, to nikada nije bio problem. U februaru smo putovali u Meksiko i nije bilo nikakvih problema", rekao je Alyssin otac.

Ovaj događaj je vjerovatno rezultat promjene u Administraciji za sigurnost transporta, koja je ranije provjeravala samo međunarodne putnike, ali početkom ovog mjeseca su počeli i sa provjerom domaćih.

Thomasovi su najavili novu žalbu.