Samoubilački napad
61

Šestočlana porodica napala tri crkve u Indoneziji, poginulo 13 ljudi

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bombaši samoubice izvršili su napad na tri crkve u Indoneziji, u kojima je prema posljednjim informacijama ubijeno 13 osoba. Za napad odgovornost je preuzela Islamska država, a napadači su bili članovi iste porodice – otac, majka i četvero djece od 9 do 18 godina.

Ova porodica je boravila u Siriji gdje je do skoro Islamska država kontrolisala veliki dio teritorije. Pretpostavlja se da je otac aktivirao automobil bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno s dvoje djece uzrasta od 12 i devet godina.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo je bombaške napade u Surabayi, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao "barbarskim".

"Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Widodo na konferenciji za medije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U saopštenju Islamske države navedeno je da su "tri napada mučenika donijela smrt za 11 i ranjavanje za 41 čuvara crkava i hrišćana u gradu Surabaya u pokrajini Istočna Java u Indoneziji". Islamska država nije iznijela nikakve druge detalje niti pružila dokaze tvrdnje.

Prvi napad izveden tokom mise u katoličkoj crkvi Santa Maria Tak Barcela, gdje je ubijeno četvero ljudi, uključujući napadača.

Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u crkvi Gereja Kristen Indonesia Diponegoro ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje je izgubilo život u napadu na crkvu Pantekosta Pusat Surabaya.

Ostale žrtve preminule su u bolnici.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U Indoneziji živi pretežno muslimansko stanovništvo i poslije bombaškog napada koji se dogodio 2002. na Baliju, kada su ubijene 202 osobe, Indonezija vrši neprekidan pritisak na ekstremiste.

Međutim, zemlja je, kako navode mediji, suočena sa novom prijetnjom zbog jačanja Islamske države na Bliskom istoku čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.