UN
0

Šest miliona Pakistanaca hitno treba humanitarnu pomoć

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest miliona stanovnika u Pakistanu, pogođenom najgorim poplavama u zadnjih 80 godina, hitno treba humanitarnu pomoć da bi uspjelo preživjeti.

Ocijenili su to dužnosnici UN-a koji će pozvati međunarodne zaklade da prikupe više stotina miliona dolara.

  • U ovome trenutku, koncentrirani smo na šest miliona osoba koje hitno trebaju humanitarnu pomoć, dakle, pomoć im je potrebna da bi uspjeli preživjeti, izjavila je glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a Elisabeth Byrs.

Na pres-konferenciji održanoj u Ženevi izjavila je kako su procjene pakistanskih vlasti o tomu da je zbog poplava ozbiljno ugroženo oko 14 miliona prevelike, jer se brojka odnosi na osobe pogođene na raznim nivoima - direktno ili indirektno, od onih koji više nemaju doma do onih koji doslovno nemaju što jesti.

U srijedu će UN u New Yorku u prisutnosti pakistanskih dužnosnika pozvati međunarodne zaklade da financijski pomognu ugroženom stanovništvu. Apel će uputiti podtajnik UN-a za humanitarna pitanja John Holmes, a broj ugroženih kojima će pomoć biti namijenjena tek treba odrediti.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je izjavio kako će se donacijama pokušati prikupiti više stotina miliona dolara, podsjeća Hina.