{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikupljena polovina od 459 miliona dolara pomoći za Pakistan

F
FENA
18.8.2010. u 12:12
0
0
Prikupljena polovina od 459 miliona dolara pomoći za Pakistan
0
Prikupljena polovina od 459 miliona dolara pomoći za Pakistan
Foto: AP
Gotovo polovina od ukupno 459 miliona dolara, potrebnih za hitnu pomoć ugroženima u najgorim poplavama koje su pogodile Pakistan prikupljeno je samo nekoliko dana nakon lobiranja i poziva upućenih međunarodnoj zajednici i donatorima te nakon brojnih upozorenja da zemlji prijeti humanitarna katastrofa, izvijestile su Ujedinjene nacije (UN).
I unatoč dosad prikupljenoj velikoj svoti novaca, samo je dio od šest miliona Pakistanaca koji očajnički trebaju hranu i pitku vodu primilo pomoć nakon najtežih poplava u zadnjih nekoliko desetljeća, u kojima je poginulo 1.600 osoba, a oko dva miliona ostalo bez doma. Do sada je hranom i pitkom vodom snabdijeveno samo 700.000 stanovnika iz ugroženih područja.

"Površina pogođena poplavom je veličine Austrije, Švicarske i Belgije zajedno, što je zastrašujuće. U kratkom vremenu prikupljeno je dosta novaca i donatori su shvatili o kakvoj je katastrofi riječ, a poplave još nisu gotove", izjavio je glasnogovornik UN-a Maurizio Giuliano, istaknuvši kako su najugroženija djeca.

Pakistan je prije par dana posjetio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pozvavši međunarodnu zajednicu na hitnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: