Svijet
5

Serijskom silovatelju i ubici odobreno da izvrši samoubistvo

Klix.ba
Frank Van Den Bleeken
Frank Van Den Bleeken
Serijski silovatelj i ubica dobio je pravo da okonča svoj život pod kontroverznim belgijskim zakonom o eutanaziji, odnosno ubistvu iz milosrđa ili potpomognutom samoubistvu.

Frank Van Den Bleeken ne gaji nadu da će izaći iz zatvora. Ovaj 50-godišnjak već je 30 godina iza rešetaka i gaji izuzetno nasilno ponašanje. Sudije su pristale da mu izađu u susret i odobre njegovo samoubistvo koje bi izvršio uz pomoć ljekara.

"Proteklih godina njega je posjetilo više ljekara i psihologa, a svi su zaključili da Van Den Bleeken neizmjerno pati", rekao je njegov advokat Jos Vander Velpen.

Bit će to prvi slučaj u historiji Belgije gdje je zahtjev za eutanaziju odobren jednom zatvoreniku.

U svim slučajevima, pacijent mora biti svjestan i u kontinuitetu samovoljno izražavati želju da umre kako bi se zahtjev uzeo u razmatranje.

Advokat Velpen tvrdi kako je njegov klijent ispunio takve uslove te da zatvorenik "više ne može živjeti te da ne može podnositi konstantnu duševnu bol".

Van Den Bleeken će najvjerovatnije iz zatvora biti prebačen u bolnicu gdje će izvršiti samoubistvo.

Kao i svaka država u Evropskoj uniji, Belgija nema smrtnu kaznu, tako da će ljekari samo pomagati njegov čin.

"Ako ljudi počine zločin seksualne prirode, pomozite im da se s tim nose. Nikome neće pomoći činjenica da ste ih samo zatvorili – ni žrtvi, ni javnosti, a ni počinitelju", rekao je Van Den Bleeken u nedavnom intervjuu.

"Ja sam ljudsko biće i bez obzira na to šta sam učinio, ja ostajem ljudsko biće. Tako da želim eutanaziju", zaključio je Van Den Bleeken.

Belgija je legalizovala eutanaziju 2002. godine, a 2013. godine autanizirano je rekordnih 1.807 osoba.