Svijet
7

Serija eksplozija u glavnom gradu Indonezije, najmanje sedam poginulih osoba

Klix.ba
(Foto: EPA)
U šest eksplozija koje su se desile u Džakarti, glavnom gradu Indonezije, poginulo je najmanje sedam osoba. Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je IDIL zaprijetio ovoj zemlji.

Napadi su se dogodili u centru grada, a prva eksplozija se dogodila u jednom kafiću američkog ugostiteljskog lanca Starbucks.

Kako navode mediji, bilo je najmanje šest eksplozija, a nekoliko sati kasnije čula se i pucnjava.

Policija navodi da iza jedne od eksplozija stoji bombaš samoubica, a da je u napadu učestvovalo 14 osoba. Još uvijek nije poznato ko stoji iza napada, ali se pretpostavlja da je riječ o tzv. Islamskoj državi koja je nedavno navela da je Indonezija jedna od njenih "glavnih prioriteta",

"Još ranije smo primili prijetnje IDIL-a, ali ne možemo sa sigurnošću utvrditi da li je ova teroristička grupa kriva za ovaj užasan zločin", rekao je glasnogovornik filipinske policije Anton Charliyan.

Kako je rekao, ubijena su tri policajca i četiri civila. Reuters piše da su među žrtvama jedan Holanđanin i još jedan stranac, a da su ubijena i četiri militanta.

Predsjednik zemlje Joko Widodo u trenutku napada je bio na službenom putovanju van zemlje, ali se vratio helikopterom u Džakartu nakon što je saznao za eksplozije.

"Ne smijemo se bojati i ne možemo dozvoliti da nas teroristi pobijede", rekao je tokom svog obraćanja na državnoj televiziji.

Posljednji veliki napad u Džakarti se dogodio u junu 2009. godine kada su teroristi eksplozivom napali dva hotela. Tom prilikom ubijeno je osam osoba.