Svijet
0

Sergej Sobjanin izabran za gradonačelnika Moskve

FENA
Sergej Sobjanin
Sergej Sobjanin
Izbor novog gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, bliskog premijeru Vladimiru Putinu, kojeg je prošle sedmice predložio Kremlj, potvrđen je u četvrtak većinom glasova u moskovskoj skupštini.

Kandidatura Sobjanina, aparatčika koji je došao iz Sibira i radio za Putina u Kremlju, zatim u vladi, potvrđena je s 32 glasa za i dva glasa protiv, prenio je AFP.

Samo dva prisutna komunistička poslanika glasala su protiv, osudivši nepostojanje direktnog izbora i dominaciju prokremaljske stranke Ujedinjena Rusija koju predvodi Vladimir Putin.

"Ujedinjena Rusija je ukinula direktne izbore", izjavio je prije izbora Andrej Kličkov, jedan od poslanika. Aludirao je na ukidanje biranja svih guvernera, a gradaonačelnik Moskve je u rangu guvernera, o čemu je 2004. godine odlučio Putin kada je bio predsjednik, a potvrdio parlament u kojem dominira stranka na vlasti.

"Ujedinjena Rusija donosi sve odluke sama, a svi protesti su zabranjeni", kazao je komunistički poslanik.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kandidirao je u petak Sobjanina za gradonačelnika Moskve, nakon što je u septembru smijenjen Jurij Lužkov zbog političkih sukoba.