Zbog kritike
0

Medvedev smijenio gradonačelnika Moskve

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio je gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, izjavila je danas portparol Kremlja Natalija Timakova.

Lužkov je na funkciji gradonačelnika Moskve od 1992. godine i istaknuti član vladajuće stranke "Jedinstvena Rusija", ali je prije dvije sedmice u jednom novinskom tekstu kritikovao predsjednika Medvedeva.

Medvedev, koji se nalazi u državnoj posjeti Kini, objavio je dekret u kojem je otpustio Lužkova sa funkcije, "jer je izgubio povjerenje predsjednika Ruske Federacije".

Ruski Ustav dozvoljava predsjedniku da otpusti gradonačelnika prijestonice i regionalne guvernere i da imenuje njihove nasljednike na funkcije bez izbora.

Lužkov se juče vratio da sa sedmodnevnog odmora poručujući da neće svojevoljno podnijeti ostavku i to je, prema ocjeni analitičara, bio izazov koji Kremlj nije mogao da ignoriše.

Medvedev je na funkciju gradonačelnika Moskve imenovao prvog zamijenika Lužkova, Vladimira Resina. On je na funkciji prvog zamijenika gradonačelnika od  2001. godine i odgovoran je za građevinski sektor u Moskvi.

Dugogodišnji ostanak na funkciji gradonačelnika Moskve izazivao je komentare da je njegova supruga milijarderka i vlasnica građevinske kompanije Jelena Baturina, najviše profitirala, što je bračni par negirao.
Analitičari navode da Resinova odgovornost za građevinski sektor sugeriše da karijera Lužkova još nije okončana.

Prema zakonu, koji je usvojen tokom predsjedničkog mandata sadašnjeg premijera Vladimira Putina, gradonačelnik Moskve se imenuje i ne biva biran.