Uskoro formiranje vlade
5

Separatističke stranke osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Kataloniji

V. K.
Republikanska ljevica predvodi separatiste u Kataloniji (Foto: EPA-EFE)
Republikanska ljevica predvodi separatiste u Kataloniji (Foto: EPA-EFE)
Tri katalonske stranke čije se ideje baziraju na neovisnosti Katalonije od Španije činit će većinu u novom sazivu katalonskog parlamenta pokazali su rezultati izbora koji su održani u nedjelju u ovoj regiji.

Na izborima za parlament Katalonije, najveći broj glasova osvojila je Pro-sindikalna Socijalistička partija koju predvodi bivši ministar zdravstva Salvador Illa. Socijalistička partija koja usko sarađuje sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom osvojila je preko 625.000 glasova u Kataloniji što bi im trebalo donijeti 33 mjesta u regionalnom parlamentu.

Ipak, mnoge španske analitičare iznenadio je izborni rast tri stranke koje za cilj imaju nezavisnost Katalonije od Španije.

Republikanska ljevica Katalonije osvojila je oko 580.000 glasova i također će imati 33 predstavnika u parlamentu. Dvije stranke koje se također zalažu za nezavisnost Katalonije doživjele su rast na izborima, a to su pokret Zajedno za Kataloniju (Junts) koji je osvojio 32 mjesta u parlamentu, te ljevičarska partija CUP koja će imati devet pozicija u parlamentarnim klupama.

U odnosu na rezultate iz 2017. godine, katalonske separatističke opcije povećale su broj zastupnika sa 70 na 74.

Po prvi put u katalonskom parlamentu i krajnja desnica Vox (Foto: EPA-EFE)
Po prvi put u katalonskom parlamentu i krajnja desnica Vox (Foto: EPA-EFE)

Unatoč izbornom rezultatu koji je ostvarila Socijalistička partija, tri separatističke stranke najvjerovatnije će činiti novu većinu u katalonskom parlamentu, a pregovori oko formiranja nove vlade trebali bi početi uskoro.

Rezultati ovogodišnjih izbora, kako ističu analitičari u Španiji, mogu dodatno osnažiti ideje o nezavisnosti Katalonije, regije koja je 2017. godine održala referendum o nezavisnosti što je prouzrokovalo nerede širom Katalonije i ostatka Španije.

Pored Socijalističke partije i separatističkih stranaka koje će činiti katalonski parlament, po prvi put sa 11 mjesta dio ovog saziva činit će i krajnje desničarska opcija Vox koja je osvojila ukupno 11 mjesta te tako potvrdila rast svoje popularnosti i u ovom dijelu Španije.