Svijet
0

Senzacija na bugarskim izborima – partija Turaka u vodstvu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Etnički Turski pokret za prava i slobode (DPS) je vodeća stranka u izboru za Evropski parlament u Bugarskoj, javlja agencija DPA. Uz DPS, još dvije političke partije imaju približan procenat glasova.

DPS je dobio između 22 i 26 procenata glasova, što ih stavlja u izravnu borbu sa novom partijom GERB gradonačelnika Sofije Bojka Borisova i socijalističkom partijom BSP premijera Sergeja Stanisheva.

Oko 28% od 6,7 miliona registrovanih glasača je izašlo na izbore za 18 mjesta u Evropskom parlamentu, objavila je Centralna izborna komisija grada Sofije. Svaka od tri navedene partije će poslati 4 ili 5 parlamentaraca u Strasbourg, sudeći prema sadašnjim rezultatima bugarske Centralne izborne komisije.

Komentatori su u Sofiji već su proglasili etnički turski DPS senzacijom. BSP je vodeća partija u vladajućoj koalciji sa DPS-om i Nacionalnim pokretom bivšeg kralja Simeona. GERB je nova partija, koju je osnovao Borisov, bivši prvi policajac Bugarske.

Bugarska se priključila Evropskoj uniji u januaru. Njenih 18 evropskih poslanika će se priključiti sastavu parlamenta na polovici petogodišnjeg mandata, koji ističe 2009. godine.