SAD
0

Senatski odbor podržao drugi mandat Bernankea

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Federalnih rezervi, američke središnje banke, Ben Bernanke u četvrtak je preskočio prvu prepreku do potvrde svoga imenovanja u drugi četvorogodišnji mandat, dobivši "zeleno svjetlo" senatskog Odbora za bankarstvo.

Senatski odbor je sa 16 glasova za i sedam protiv, odlučio proslijediti Bernankeovo imenovanje na glasanje Senata u punom sastavu, koje se očekuje početkom iduće godine, javila je Hina.

Bernankeu sadašnji mandat, u koji ga je imenovao bivši američki predsjednik George W. Bush, ističe 31. decembra, a za novi ga je predložio predsjednik Barack Obama.

Samo četiri od 10 republikanaca u odboru glasalo je u prilog Bernankeova imenovanja, a neovisni senator Bernie Sanders, najavio je da će tražiti od Senata da potvrdi njegovo imenovanje s kvalificiranom većinom od 60 glasova.

Već je više senatora, i pripadnika demokratske većine i republikanske opzicije, najavilo da će glasati protiv.

Tokom rasprave pred Odborom za bankarstvo, Berankea su kritizirali i oni koji su mu dali svoj glas, uključujući predsjednika odbora, demokratskog senatora Chrisa Dodda.

On je Bernankeu prebacio regulatorne propuste koji su pridonijeli krizi bankarskog sistema koja je SAD gurnula u tešku recesiju, a svijet u financijsku i ekonomsku krizu. Međutim, pohvalio ga je za agresivno i inovativno otklanjanje šteta u posljednje dvije godine.

Časopis Time u srijedu je Bernankea proglasio "Osobom godine".

Bernanke, kojem je 56 godina, na čelo Federalnih rezervi je došao nakon što je 17 godina bio profesor ekonomije na uglednom sveučilištu Princeton.