|

Senatski odbor podržao drugi mandat Bernankea

Senatski odbor podržao drugi mandat Bernankea
0
F
FENA
17.12.2009. u 22:38
0
komentara
0

dijeljenja
Senatski odbor podržao drugi mandat Bernankea Foto: AP
Predsjednik Federalnih rezervi, američke središnje banke, Ben Bernanke u četvrtak je preskočio prvu prepreku do potvrde svoga imenovanja u drugi četvorogodišnji mandat, dobivši "zeleno svjetlo" senatskog Odbora za bankarstvo.
Senatski odbor je sa 16 glasova za i sedam protiv, odlučio proslijediti Bernankeovo imenovanje na glasanje Senata u punom sastavu, koje se očekuje početkom iduće godine, javila je Hina.

Bernankeu sadašnji mandat, u koji ga je imenovao bivši američki predsjednik George W. Bush, ističe 31. decembra, a za novi ga je predložio predsjednik Barack Obama.

Samo četiri od 10 republikanaca u odboru glasalo je u prilog Bernankeova imenovanja, a neovisni senator Bernie Sanders, najavio je da će tražiti od Senata da potvrdi njegovo imenovanje s kvalificiranom većinom od 60 glasova.

Već je više senatora, i pripadnika demokratske većine i republikanske opzicije, najavilo da će glasati protiv.

Tokom rasprave pred Odborom za bankarstvo, Berankea su kritizirali i oni koji su mu dali svoj glas, uključujući predsjednika odbora, demokratskog senatora Chrisa Dodda.

On je Bernankeu prebacio regulatorne propuste koji su pridonijeli krizi bankarskog sistema koja je SAD gurnula u tešku recesiju, a svijet u financijsku i ekonomsku krizu. Međutim, pohvalio ga je za agresivno i inovativno otklanjanje šteta u posljednje dvije godine.

Časopis Time u srijedu je Bernankea proglasio "Osobom godine".

Bernanke, kojem je 56 godina, na čelo Federalnih rezervi je došao nakon što je 17 godina bio profesor ekonomije na uglednom sveučilištu Princeton.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.