{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bernanekeu drugi mandat na čelu FED-a

F
29.1.2010. u 10:25
0
0
Bernanekeu drugi mandat na čelu FED-a
0
Bernanekeu drugi mandat na čelu FED-a
Ben Bernanke (Foto: AP)
Američki Senat u četvrtak je potvrdio drugi četverogodišnji mandat Bena Bernankea na dužnosti predsjednika centralne banke - Federalnih rezervi (FED).
Senat je sa 70 glasova za i 30 protiv potvrdio mandat 56-godišnjem bivšem profesoru ekonomije sa univerziteta Princeton, koji je 2006. naslijedio Alana Greenspana.

Bernanke je u Senatu naišao na najveće protivljenje koje je bilo koji kandidat za guvernera centralne banke doživio u protekle tri decenije.

Senatori su ga optužili da nije prepoznao i spriječio dolazak najveće finansijske krize od Velike depresije 1930-ih, te da je prekoračio svoje ovlasti sudjelujući u spašavanju tvrtki s Wall Streeta, uključujući osiguravateljskog diva AIG i banku Citigroup.

"Ako ste vi bodovni sudija našeg oporavka, onda se to može svesti na dvije riječi: banke pobjeđuju", rekao je u raspravi demokratski senator Sheldon Whitehouse.

Pristalice su Bernankeu odale priznanje da je spriječio dublju recesiju, srezavši referentnu kamatnu stopu FED-a gotovo na nulu, i ubacivši hiljadu milijardi dolara u ekonomiju.

"Niko nije bio važniji za sprečavanje kolapsa finansijskog sistema i spašavanje ekonomije od onoga što je izgledalo kao neizbježni slobodni pad od predsjednika Bernankea", rekao je senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka.

Dan prije potvrde Bernankea u Senatu Odbor za otvoreno tržište FED-a odlučio je u cilju podrške daljem oporavku ekonomije zadržati referentnu kamatnu stopu na razini od nula do 0,25 posto, kako je to bilo od decembra 2008.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: