Zloupotreba položaja
0

Senatori položili zakletvu za porotnike u suđenju o opozivu Donalda Trumpa

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotinu predstavnika u američkom Senatu položilo je zakletvu da budu porotnici na suđenju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjednik Vrhovnog suda SAD-a John Roberts predvodio je polaganje zakletve pitajući senatore da li se zaklinju da će u svim stvarima koje će se pojaviti na suđenju o opozivu Trumpa isporučiti cijelu pravdu prema Ustavu i zakonima.

Senatori su odgovorili "da" prije nego što se svaki potpisao u knjigu koju su koristili prilikom polaganja zakletve.

Kako piše BBC u narednim sedmicama bi senatori trebali odlučiti da li bi Trump trebao biti razriješen dužnosti zbog optužnica Predstavničkog doma, a suđenje će početi 21. januara.

U procesu opoziva članovi Predstavničkog doma Kongresa su tužioci, Bijela kuća ima pravne predstavnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda SAD-a.

Predsjednik SAD-a može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa s obzirom na to da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv, za koji je prošlog mjeseca glasao Predstavnički dom, i televizijski prijenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, a Joe Biden mu je najvjerovatniji demokratski protivkandidat.

Prethodno je proces opoziva predsjednika Trumpa u Senatu otvoren nakon što je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i nakon što su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljnjem postupku.

Članovi Zastupničkog doma, takozvani menadžeri, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat, koja će se smatrati optužnicom u daljnjem procesu protiv Trumpa.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Trump je optužen za zloupotrebu položaja tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog suparnika Bidena i zbog ometanja istrage Kongresa, jer je blokirao svjedočenja i dokumente koje su tražili demokratski predstavnici.

Republikanski predsjednik uporno odbacuje optužbe i tvrdi da demokrati opozivom žele spriječiti njegov reizbor.