Svemirska politika
58

Senator Sanders: NASA postaje bankomat za Jeffa Bezosa i Elona Muska

B. R.
Jeff Bezos, Bernie Sanders i Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Jeff Bezos, Bernie Sanders i Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Američki nezavisni senator, ljevičar Bernie Sanders je zabrinut zbog toga što smatra da NASA postaje, kako je naveo, bankomat multimilijarderima Jeffu Bezosu i Elonu Musku.

Protivi se tome da im NASA daje novac za razvoj privatnih kompanija čija je djelatnost putovanje u svemir. Napomenuo je da je riječ o novcu poreskih obveznika koji se daje najbogatijim ljudima svijeta.

"Zabrinut sam zbog toga što NASA postaje malo više od bankomata kojim će se ubrzati svemirska utrka ne između Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, već između dvojice najbogatijih Amerikanaca čije bogatstvo ukupno vrijedi 450 milijardi dolara", ukazao je Sanders.

Bezos i Musk imaju dužu historiju poslovne konkurencije. Sanders se osvrnuo i na kongresnu debatu da se NASA-i osigura dodatnih 10 milijardi dolara za istraživanje Mjeseca. Za njega bi to značilo spašavanje Bezosa, s obzirom na to da NASA nije potpisala ugovor s njegovom kompanijom Blue Origin. Ugovor je potpisan s Muskovom kompanijom SpaceX.

"U vrijeme kada više od polovine stanovništva ove države živi od plate do plate, kada više od 70 miliona Amerikanaca nije osigurano ili nije osigurano, kada su nekih 600.000 Amerikanaca beskućnici, da li bismo trebali plaćati hobije milijardera", pitao je.

Ukazao je da privatne kompanije koriste NASA-inu infrastrukturu. Sanders je pozvao na racionalizaciju svemirske politike, prenosi Business Insider.