O nejednakosti
50

Senator Bernie Sanders: SAD postaju oligarhija poput Rusije

B. R.
Bernie Sanders, američki senator (Foto: EPA-EFE)
Bernie Sanders, američki senator (Foto: EPA-EFE)
Američki nezavisni senator, ljevičar, Bernie Sanders je izjavio da Sjedinjene Američke Države postaju oligarhija poput Rusije.

To je poručio u intervjuu za Sky News, dok promoviše svoju nedavno objavljenu knjigu "U redu je biti ljut zbog kapitalizma (It's OK to be Angry About Capitalism)".

"Ljut sam jer u mojoj državi, SAD-u, imamo veću nejednakost u prihodima i bogatstvu nego što smo ikada imali u historiji naše zemlje. Srednja klasa ima sve niže prihode, radnička klasa se bori da donese hranu na sto, ali milijarderima ide fenomenalno. Postoji veća koncentracija vlasništva u brojnim sektorima, bilo da je riječ o poljoprivredi, medijima, Wall Streetu, transportu", ukazao je.

Prema Sandersovim riječima, sve manje velikih korporacija kontroliše ono što se događa u SAD-u.

"U Americi postoji klasa milijardera koja je u stanju dati ogromne količine novca pojedinim kandidatima i dominirati političkim sistemom. Ono što gledamo je nacija koja brzo postaje oligarhija. Govorimo o Rusiji i Putinovoj oligarhiji. Pa u SAD-u također postoji oligarhija", konstatovao je.

Kao razlog zašto je ljut je istakao da se dešava nazadovanje uprkos tehnologiji koja postoji. Poručio je da knjigom želi podstaći na razmišljanje kako to da američki radnici više rade, a manje zarađuju usljed tehnološkog napretka. Istakao je da se mora osigurati da tehnologija radi za radnika, a ne samo za vlasnike tehnologije.