|

Senat usvojio prijedlog budžeta, spriječeno "urušavanje" Vlade SAD

Senat usvojio prijedlog budžeta, spriječeno "urušavanje" Vlade SAD
3
A
Anadolija
14.12.2014. u 11:43
2
komentara
3

dijeljenja
Senat usvojio prijedlog budžeta, spriječeno "urušavanje" Vlade SAD Foto: Arhiv
Američki Senat usvojio je prijedlog budžeta od 1,1 biliona dolara čime je za sada spriječena "opasnost od urušavanja" američke savezne vlade.
Prijedlog za 1,1 bilionski budžet usvojen je sa 56 glasova "za" i 40 glasova "protiv". Prijedlog budžeta, koji je ranije prošao kroz Predstavnički dom, nakon Senata će u konačnici ići na usvajanje američkom predsjedniku Baracku Obami. 

Obama je ranije izjavio da će prijedlog, pored što sadrži pojedine članove koje i sam ne podržava, omogućiti nastavak već zabilježenog napretka u sektorima zdravstvenog osiguranja, klimatskih promjena i obrazovanja u ranom djetinjstvu. 

S druge strane, pojedini demokrati su se protivili ovom prijedlogu zbog blažih ograničenja bankama te zbog pomjeranja granice pojedinačnih donacija političkim partijama sa 32.400 dolara na 324.400 dolara. 

Demokrati su, također, iskazali protivljenje prijedlog kazavši kako ih "Amerikanci nisu poslali da rade za banke Wall Streeta", a pojedini Republikanci prijedlog nisu podržali iz razloga što Obama nije donio nikakvu blokadu protiv imigracijske reforme. 

Ono što je također interesantno za prijedlog budžeta jeste da je da je za borbu protiv terorističke organizacije ISIS izdvojeno 5 milijardi dolara. Također, za borbu protiv virusa ebole izdvojeno je 5,4 milijarde dolare. 
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...