Svijet
0

Barack Obama predložio budžet vrijedan 3,99 biliona dolara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama predložio je danas budžet vrijedan 3,99 biliona dolara za fiskalnu 2016. godinu, uključujući programe za podršku srednjoj klasi oko kojih će se vjerovatno sukobiti sa republikancima.

Planirano je da ti programi budu finansirani od povećanja poreza korporacijama i bogatim Amerikancima.

Budžetom je predviđen deficit od 474 milijardi dolara, što je 2,5 odsto američkog društvenog proizvoda. Projektovano je da deficit ostane na tom nivou u periodu od deset godina, rekli su visoki zvaničnici američke administracije.

Obama je ovakva budžetska rješenja najavio u govoru o stanju nacije, u kojem je ukazao na prioritete Demokratske stranke u posljednjoj četvrtini svog predsjedničkog mandata i na početku kampanje za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Republikanci su rekli da vide prostor za kompromis u oblastima poput poreske reforme i infrastrukture. Mnogi Obamini programi ipak su odbačeni prije objavljivanja prijedloga budžeta.

Budžetom je predviđeno da se u narednih deset godina uštedi 1,8 biliona dolara kroz reformu zdravstvenog i imigracionog sistema, ali je preduslov za takav rezultat podrška republikanaca, što je u ovom trenutku malo vjerovatno.

Američka administracija prognozira nastavak pada stope nezaposlenosti i očekuje stopu od 5,4 odsto u 2015. godini. Trenutna stopa nezaposlenosti je 5,6 odsto.

Predviđeno je osnivanje nove infrastrukturne banke, povećanje ulaganja u istraživanja i razvoj za šest odsto i konsolidacija američkih državnih agencija.

Budžetom je planirano izdvajanje 14 milijardi dolara za jačanje cayber odbrane SAD-a poslije serije hakerskih napada.

Predloženo je uvođenje jednokratnog poreza od 14 odsto na profit od 2,1 biliona dolara koji su kompanije poput "DŽeneral elektrika" i "Majkrosofta" nagomilale u inostranstvu i 19 odsto na buduće zarade američkih firmi u inostranstvu.

Predviđeno je i povećanje ulaganja u domaću potrošnju i vojsku za sedam odsto i zatvaranje "poreskih rupa". Novac dobijen na taj način bio bi korišten za investicije u oblasti infrastrukture i obrazovanja.