Svijet
0

Senat odgodio glasanje o zakonu protiv piratstva na internetu

FENA
Američki Senat je odgodio glasanje predviđeno za utorak o zakonu protiv piratstva na internetu, koji se razmatra u američkom Kongresu, zbog nedavnih protesta protiv njega, izjavio je u petak lider demokratske većine u Senatu Harry Reid.

"U svjetlu nedavnih događaja, odlučio sam odgoditi glasanje o nacrtu zakona o zaštiti autorskih prava", navodi Reid u saopćenju, nakon što su ove sedmice protestirali Wikipedia i Google.

"Nema razloga da legitimni problemi koje su iznijele brojne osobe zbog ovog zakona ne budu riješeni", navodi se u saopćenju.

Demokratski lider, koji je kazao da "krivotvorenje i piratstvo koštaju američku ekonomiju milijarde dolara i hiljade radnih mjesta svake godine", dodao je da bi Kongres trebao da "djeluje protiv ove nedopuštene prakse".

Reid podstiče nastavak razgovora u Kongresu kako bi se "pronašla ravnoteža između zaštite intelektualnog vlasništva i otvorenosti i inovacije na internetu". "Kompromis" bi se mogao postići "u narednim sedmicama", kazo je on.

Reid je donio ovu odluku nakon što je nekoliko poslanika koji su inicijalno podržavali nacrt zakona o zaštiti autorskih prava (Protect Intellectual Property Act - PIPA) povuklo mišljenje.