Svijet
227

Senada Adžem podržava Donalda Trumpa: On osnažuje žene, od njega sam mnogo naučila

Klix.ba
Senada Adžem, Bosanka koja od 1996. godine živi i radi u SAD-u, gostovala je u političkoj emisiji na MSNBC televiziji u kojoj je govorili o kandidatu za predsjednika SAD-a Donaldu Trumpu i njegovom odnosu prema ženama.

Adžem je uspješna agentica za prodaju nekretnina koja zarađuje mnogo novca i živi svoj američki san. Nekada je radila za Donalda Trumpa i bila je potpredsjednica marketinga u kompaniji Trump International.

"Kada sam radila za njega 2003. godine na pozicijama izvršnih šefova i direktora je bilo mnogo visoko profiliranih žena koje su imale moć i dozvolu da zapošljavaju druge žene. Nikada se prema nama nije ponašao seksistički, ali je očekivao da svi izgledamo reprezentativno i da nosimo lijepa odijela. New Yorkom vladaju muškarci, a da biste ostvarili kontakte morate izgledati najbolje i reprezentativno. Trump je uvijek radio na osnaživanju žena", rekla je Adžem.

Istakla je kako je, uprkos raznim borbama za jednakopravnost spolova, i sama morala raditi duplo više i napornije da bi dokazala kako može biti jednako dobra u svom poslu kao i muškarci.

"Ja sam došla iz Sarajeva nakon rata 1996. godine. Otac mi je stradao. Morala sam naporno raditi da bih došla ovdje. Mnogo toga sam naučila od Trumpa. Neću komentirati njegovu politiku o izbjeglicama, ali meni nije bilo lako. Ipak, zahvalna sam na prilici da radim u ovoj teškoj industriji u New Yorku", rekla je Adžem.

O Trumpovoj politici nije htjela mnogo govoriti, kazavši da je on prije svega poslovni čovjek koji u svakom kandidatu vidi rivala i agresivno ga napada.

"On nije politički korektan i to iznenađuje mnoge ljude", istakla je.

Adžem je izrazila podršku Trumpu, ali nije rekla da će za njega i glasati.

"Imam dobre odnose i poslovnu saradnju s obje stranke i na to pitanje neću odgovoriti", zaključila je na kraju s osmijehom.