|

Seksualno obrazovanje bit će obavezno u svim školama u Engleskoj

Seksualno obrazovanje bit će obavezno u svim školama u Engleskoj
0
Klix.ba
1.3.2017. u 22:18
54
komentara
0

dijeljenja
Seksualno obrazovanje bit će obavezno u svim školama u Engleskoj Foto: EPA
Seksualno obrazovanje postat će obavezno za sve škole u Engleskoj, potvrdila je državna sekretarka za obrazovanje Justine Greening, prenosi Independent.
Djeca će od četvrte godine života učiti o sigurnim i zdravim odnosima, a već u osnovnim školama imat će časove seksualnog obrazovanja prikladne njihovom uzrastu.

Ovaj potez uslijedio je nakon mjeseci borbe ministara i humanitarnih organizacija koji su uspješno pokazali da je trenutni sistem zastario i ne odnosi se na opasnosti s kojima se suoči današnja omladina.

Škole koje su pod lokalnom upravom do sada nisu morale uključiti seks i ljudske odnose u nastavni plan.

Vladina objava znači da su sada sve škole obavezne uključiti u plan časove o opasnostima online pornografije, slanja seksualnih poruka ("sexting") i seksualnog zlostavljanja.

Greening je izjavila da najavljuje svoju namjeru da ozakoni obrazovanje o ljudskim odnosima i spolnom odgoju kako bi svako dijete imalo pristup znanju prikladnom za svoje godine.

"Također najavljujem namjeru da učinim obaveznim PSHE obrazovanje, odnosno lično, društveno, zdravstveno i ekonomsko obrazovanje", kazala je Greening.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...