Sjeverna Koreja
0

Šef za finansije strijeljan jer nije smanjio inflaciju

Sarajevo-x.com
Visoki dužnosnik Komunističke partije Sjeverne Koreje Pak Nam-Ki zadužen za planiranje i finansije strijeljan je prošle sedmice jer nije uspio suzbiti inflaciju, prenijele su svjetske agencije.

Pak Nam-Ki je bio zadužen da sačini plan smanjenja inflacije, pa je u novembru prošle godine promijenjena vrijednost valute što je izazvalo propadanje ušteđevina, brojne prodavnice širom zemlje zatvorene su, a napetost je podigla nemogućnost naplate mnogih računa. Reforma je podrazumijevala da su sve banknote svedene na vrijednost od jedan do 100, a iznos koji je bilo moguće razmijeniti bio je ograničen.

Iako još nije zvanično potvrđeno da je Pak Nam-Ki strijeljan, skoro svi vodeći mediji prenijeli su vijest da je on prošle sedmice izveden pred streljački vod i strijeljan pod optužbom za uništavanje nacionalne ekonomije te nanesene javne štete planu vođe Kim Jong ila. Mnogi kritičari vlasti u Sjevernoj Koreji kažu kako je Pak Nam-Ki platio cijenu za neuspješnu reformu.

Neprikosnoveni vladar Sjeverne Koreje Kim Jong-il u avgustu 2008. doživio je moždani udar te planira svu vlast predati sinu Kim Jong Unu.