Umjetna inteligencija
32

Šef UN-a je "duboko uznemiren" izvještajima da Izrael koristi AI za identifikaciju ciljeva u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog izvještaja o izraelskoj upotrebi umjetne inteligencije (AI) u napadu na Gazu.

"Duboko sam zabrinut zbog izvještaja da kampanja bombardovanja izraelske vojske uključuje umjetnu inteligenciju kao oruđe u identifikaciji ciljeva, što rezultira visokim nivoom civilnih žrtava. AI treba koristiti kao snagu za dobro za dobrobit svijeta; ne za doprinos za vođenje rata na industrijskom nivou, zamagljivanje odgovornosti”, rekao je Guterres u objavi koju je podijelio na X kasno u petak.

Njegove riječi dolaze usred intenziviranja međunarodne kontrole izraelske vojne kampanje, nakon što je u ciljanim zračnim napadima ubijeno nekoliko stranih humanitarnih radnika koji su dostavljali hranu u palestinsku enklavu.

Nedavna istraga internetske novinske publikacije +972 Magazine također je otkrila da je izraelska vojska koristila umjetnu inteligenciju kako bi pomogla u identifikaciji ciljeva bombardovanja u Gazi i citirala je izraelske obavještajne službenike koji su bili uključeni u navodni program.

Na pitanje o optužbama, glasnogovornik izraelske vojske nije osporio postojanje alata, ali je negirao da se AI koristila za identifikaciju osumnjičenih.