Šta sprema Kijev
28

Šef ukrajinskih špijuna prijeti Kremlju: Imamo plan koji će Ruse izložiti totalnom ratu

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kyrylo Budanov zaprijetio je u četvrtak da će ukrajinska vojska vjerojatno intenzivirati svoje napade na rusku infrastrukturu.

"Postoji hipotetski plan da se poveća broj ukrajinskih napada na rusku kritičnu infrastrukturu i vojne objekte u Rusiji", rekao je Budanov u intervjuu za CNN.

CNN je podsjetio da je u januaru došlo do napada dronovima na nekoliko skladišta nafte u Rusiji. Napadi su registrirani i u Krasnodarskoj, Brjanskoj, Orjolskoj i Lenjingradskoj oblasti.

Kijev nije eksplicitno preuzeo odgovornost za ove napade, kao ni Budanov u intervjuu za CNN, ali je priznao da je "sasvim moguće" da je u njih umiješana Ukrajina.

Dodao je da postoji "hipotetski" plan za povećanje tempa takvih napada, koji mogu uključivati ​​"sve glavne objekte kritične infrastrukture i objekte vojne infrastrukture Ruske Federacije".

"Osim što takvi napadi ograničavaju ili eliminiraju ruske vojne kapacitete i industrijsku infrastrukturu, oni također izlažu ruske civile realnosti totalnog rata", naveo je Budanov.

Objasnio je da tako ljudi u Rusiji "konačno vide pravu sliku rata. Vide zapaljena skladišta nafte, uništene zgrade u tvornicama... Sve je to korisno".

Budanov je rekao da Ukrajina i Rusija imaju relativno usporedive flote bespilotnih letjelica, ali Rusija ima značajnu prednost u pogledu artiljerije i streljiva.

Iako je Ukrajina od svojih zapadnih saveznika dobila moderne artiljerijske sisteme, sve je veći nedostatak streljiva.

EU neće ispuniti obavezu

Ta se situacija vjerojatno neće uskoro promijeniti jer je EU u srijedu preko svog šefa diplomatije Josepa Borrella najavila da neće ispuniti obvezu opskrbe Ukrajine s milion komada artiljerijskog streljiva do marta 2024. godine.

Prema Borrellu, Ukrajina će dobiti otprilike polovicu obećanog streljiva - 524.000 komada u zadanom roku, što je samo 52 posto zadanog cilja.

No, šef evropske vanjske politike insistirao je na tome da će EU na kraju isporučiti više od milion granata Ukrajini do kraja ove godine, dok obrambena industrija eurobloka nastavlja povećavati proizvodnju streljiva.

Rusija je povećala vlastite kapacitete u proizvodnji streljiva i vjerojatno je dobila značajnu količinu od svojih saveznika:

Sjeverna Koreja navodno je dostavila Moskvi najmanje milion granata, kao i balističke rakete kratkog dometa i drugo oružje.

Iako tehnički status sjevernokorejskog streljiva može biti upitan, "nije toliko pitanje kvalitete koliko količine", istaknuo je Budanov.

"Artiljerijsko streljivo jedan je od najvažnijih faktor u ovom ratu", naglasio je Budanov.