Stranačka neslaganja
80

Šef republikanaca u Kongresu kontrira Bidenu: Ako ne pozove Netanyahua u posjetu, učinit ću to ja

V. K.
Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Prvi čovjek Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Kevin McCarthy uputio je oštru kritiku predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu zbog toga što još uvijek u Bijeloj kući nije ugostio premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Za razliku od Bidena koji ne gaji pretjerane simpatije prema Netanyahuu, republikanski zvaničnik u Kongresu SAD-a ističe kako su Bidenovi potezi neshvatljivi te da će, ukoliko se posjeta ne organizuje u doglednom periodu, on pozvati izraelskog premijera u posjetu Washingtonu.

"Ako se posjeta Bijeloj kući ne dogodi, pozvat ću premijera da dođe na sastanak. On je drag prijatelj i premijer zemlje s kojom imamo najbliže veze. Mislim da se čega predugo. Trebali su ga do sada pozvati", rekao je McCarthy.

Također, McCarthy se osvrnuo na vojnu pomoć SAD-a Izraelu te je poručio kako će se ona nastaviti.

"Kao predsjedavajući Predstavničkog doma, mogu reći da je ta pomoć sigurna. Vjerujem u resurse koje obezbjeđujemo za prijateljstvo sa Izraelom koje cijeli svijet čini sigurnijim. Moramo ići korak dalje. Nikada ne smijemo dozvoliti Iranu da dobije nuklearno oružje", ističe republikanski zvaničnik.

Govoreći o Bidenovim potezima, McCarthy ističe i kako izraelska javnost mora razlikovati rad Kongresa od rada administracije Bijele kuće.

"Nemojte u isti koš svrstavati Kongres i Bijelu kuću. Ovaj Kongres je usvojio rezoluciju kojom se slavi 75. godišnjica Izraela. Administracija aktuelnog predsjednika trebala bi otići korak dalje od Abrahamskih sporazuma. Vidjeli smo kakvu moć imaju ovi sporazumi kada je riječ o miru. Nikada nemojte potcijeniti glas koji imamo u Americi", zaključio je McCarthy.