Svijet
989

Sedmogodišnji dječak razbio svoju štednu kasicu i donirao novac za obnovu džamije u Texasu

Klix.ba
Sedmogodišnji dječak iz Texasa Jack Swanson nije mogao shvatiti zbog čega je džamija u naselju Pflugerville i ispunjena pocijepanim listovima Kur'ana, a kada mu je majka objasnila da su to učinili loši ljudi nakon terorističkog napad u Parizu, osjećao se loše. Ovaj mali dječak odlučio je dati svoj doprinos zajedništvu, humanosti i budućnosti.

Njegova majka Laura kazala je kako je odmah po dalsku u kuću uzeo svoju kasicu-prasicu, razbio je i počeo brojati novac.

"U automobilu smo razgovarali o tome šta znače crkve i druge bogomolje, te koliko je to užasno i ružno što je neko napravio ovoj džamiji. Pričali smo o tome kako su sve bogomolje bitne i trebaju se poštovati. Mislim da je bitno razgovarati s djecom o tome i naučiti ih važnim stvarima u životu", kazala je Laura.

Jack je odlučio da želi pomoći. Dao je svu svoju ušteđevinu (20 dolara u kovanicama) imamu džamije.

Faisal Naeem iz Islamskog centra Pflugerville, kazao je kako je to bio vrlo dirljiv trenutak.

"To je 20 dolara, ali dolazi od dječaka koji je sakupljao svoju ušteđevinu i vrijedi kao 20 miliona dolara meni i našoj zajednici. Ovo mi daje nadu. Onaj ko je napravio ovo (pocijepao Kur'an) ne predstavljaju nikoga sem sebe. Ako ih pronađu, dočekat ćemo ih raširenih ruku i razgovarati s njima. Da su rzagovarali s nama shvatilio bi da mi nemamo nikakve veze s onim što se dogodilo u Parizu ili Bliskom Istoku. Mi ne želimo da bilo ko bude povrijeđen", rekao je Naeem.

Jackova mama kazala je da je zgrožena ovim huliganskim djelom i da se nada da će osobe koje su to učinile biti uhvaćene.

"To je odvratno, užasno. Nebitno je u šta vjerujete, u koga bilo ko vjeruje, sve vjere su bitne", kazala je.