Na vratima džamije Al-Aqsa u Philadelphiji ostavljena svinjska glava

Klix.ba
9.12.2015. u 08:35
1
29
Na vratima džamije Al-Aqsa u Philadelphiji ostavljena svinjska glava
1
Na vratima džamije Al-Aqsa u Philadelphiji ostavljena svinjska glava
Gradonačelnik Philadelphije Michael Nutter izjavio je kako će policijski službenici učiniti sve da nađu "kukavicu" koja je ostavila svinjsku glavu na ulazna vrata džamije. Glava je pronađena u okviru centra Islamskog društva Al-Aqsa.
"Svi znamo za užasni, nepromišljeni, neuki čina koji je neko izvršio u ovom gradu u ponedjeljak. Pronaći ćemo tu kukavicu", rekao je Nutter.

Na snimku nadzornih kamera vidi se crveni kamion koji prilazi džamiji i i neko iz njega baca glavu svinje na vrata. Vozač i suvozač se ne mogu vidjeti na snimku.

"Još je rano u ovoj fazi istrage utvrditi da li je riječ o zločinu iz mržnje, ali pretpostavljam da će istraga ići u tom smjeru", rekao je policijski službenik Leeloni Palmiero za CNN.

Policija istražuje da li glasovna poruka koju je džamija primila prošlog mjeseca ima veze s ovim incidentom. U poruci je muška osoba govorila: "Jeste li sretni zbog ovog što se dogodilo u Francuskoj? Bog je svinja".

U istrazi učestvuje i FBI. Ibrahim Hooper, direktor za komunikacije Vijeća za Američko-islamske odnose kazao je CNN-u kako su muslimani na meti napada i kako se nakon napada na Pariz pojavio antimuslimanski osjećaj koji ugrožava ovu zajednicu u SAD-u.

"Antimuslimanska atmosfera je primijećena u posljednjim sedmicama na mnoge načine i gore je nego nakon 11. septembra. Tada je antimuslimanska retorika bila na rubovima, a sada je na glavnoj bini", rekao je Hooper.

Glasnogovornik džamije Marwan Kreidie rekao je kako je ovaj incident neobičan jer sa susjedima imaju divan odnos i svi su tolerantni.


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: